Çocukların Gözünde En Büyük Müzik İcadı: Walkman

, , , , Permalink

Walkman; gençliğiniz 80’li ve 90’lı yıllarda geçti ise zorlanmadan bilebileceğiniz bir müzik dinleme aracı. Ama Y kuşağının çok uzak olduğu, anlamlandıramadığı, tuhaf bulduğu hatta saçma ve gereksiz bulduğu icat.

Ünlü teknoloji dergisi T3 Magazine göre 2009 yılında, son 50 yılın en büyük 10 müzik icadından biri olarak belirlenmişti. iPod, CD ya da Dolby ses sistemi değil, son 50 yılın en büyük müzik icadı, artık miyadını doldurmuş kabul edilen walkman. Ünlü teknoloji dergisi T3’ün belirlediği listenin zirvesinde yer alan walkman bu yıl 35. yılını kutluyor. Walkman ilk olarak 1 Temmuz 1979 yılında piyasa çıktı. Her icat gibi icat sahibinin ihtiyaçları yüzünden ortaya çıkmış ve bugünkü taşınabilir müzik dinleme araçlarının babası olmuştur diyebiliriz. Walkman, Sony’de çalışan ve Japonya’dan ABD’ye uçarken opera dinlemek isteyen Akio Morita tarafından icat edildi. Bir rivayete göre de golf oynarken müzik dinleme isteği yüzünden. Sonuç olarak müzik dinlemeyi çok seven Morita, ev ve araba dışında da müzik dinleme isteği onu bu buluş için daha da istekli hale getirmiş ve Walkman ortaya çıkmıştır. 35 yıl önce bu teknoloji vardı ama şuan yerini daha farklı teknolojilere bıraktı. Mp3,Ipod ve hatta cep telefonlarına bırakmış oldular. Günümüzde apple iphonelar ve samsung s3 s4 lere bir küçük kulaklık takıp internetten dahi müzik dinlemek mümkün. Gelecek 35 yılı merak ile bekliyorum?

“Walkman bir devrimdir”

300414_walkman_2

300414_walkman_3

Walkman, 1980’lerin başında çabuk sönecek Japon icadı gibi görülmüştü ama hiç de öyle olmadı. Ilk çıktığında modası çabuk geçer diye bakılmış, biraz hafife alınmıştı ama çok geçmeden herkes yürürken müzik dinlemeye başladı. Walkman i-pod’un fikir olarak babasıdır. O dönemde bunun düşünülmüş olması devrimdir. Daha önce müzik dinlemek için bir yere girmeniz gerekirken, walkman sayesinde her yerde müzik dinleyebiliyordunuz. Seyahatte, spor yaparken, her zaman istediğiniz müziği dinleyebilme özgürlüğünüz vardı. Ben ilk walkman’imi nasıl aldığımı hatırlamıyorum, nasıl olduysa geçti elime. Zaten Türkiye o zamanlarda böyle şeyleri, teknolojiyi takip etmeye meraklıydı. Walkman’lerimde en çok metal müzik kasetleri döndü. Metallica, Guns and Roses, U2, Bon Jovi en çok dinlediklerimdi. Metal müziğin de yükselişte olduğu bir dönem olduğu için walkman’le metal müzik aynı anda gelir aklıma. Tabii kendi albümlerimi de dinlemişimdir walkman’imle.

NejatYavaşoğulları, Radikal Hayat / 04/07/2009

Adını Süpermen’den aldı, 80’lerde Türkiye’ye geldi 1979 yılının yaz döneminde adıyla büyük sükse yapan Walkman’in, Japonya’da satışa sunulduktan tam 6 ay sonra dünya pazarına planlanıyor. Ancak Sony’nin dünya genelindeki şubeleri, Walkman ismine pek sıcak bakmıyor. Oysa Sony yöneticilerinin Walkman ismini seçmeninin en büyük nedeni, Christopher Reeves’li 4 serilik Süpermen filmlerinin ilkinin o yıl sinemalarda gösterilmesi ve ortalıkta bir Süpermen rüzgarı esmesi. 1979’da satışa sunulduğunda Japonya’da büyük ilgi gören Walkman, aynı yıl Amerika’da ve birçok ülkede Soundabout, Isviçre’de Freestyle, Ingiltere’de ise Stowaway adı ile piyasaya sürülüyor. Morito, bir ara Walkman ismini değiştirmeyi düşünüyor, ancak çıktığı Avrupa seyahatinde fikrini değiştiriyor. Piyasaya çıktığı tarihten sonraki iki ay içinde 30 bin adet satan, ilk 10 yılda 50 milyon adetle, 30 yılda da 220 milyon adetlik satışa ulaşan Walkman’in Türkiye’ye gelişi ise 1980’lere rastlıyor.

Amerika’da yaşları 6 ile 13 arasında değişen çocuklara Walkman gösteriliyor. Ve ne olduğu soruluyor. Hiçbiri ne olduğunu bilemiyor. Telefon diyenler oluyor ve hakkında hiçbir şey bilmedikleri Walkmani anlamaya çalıyorlar? Sunucu 2. Soruyu soruyor bu ne işe yarıyor? Ve ne işe yaradığını onlara anlatıyor. şaşkın çocuklar nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyor. Nasıl çalıştığını soruyor tabiî ki yine 1 kişi dışında bilen yok. Kaset deniyor. Ama kaset nedir bilen yok. Sonra kaseti içine yerleştirmeye çalışıyorlar tabiî ki zor beceriyorlar. Diğer soru müziği nasıl duyarsınız? Kulaklık veriliyor ve hepsi tuhaf buluyor anlamsız geliyor. Tuhaf geliyor. Aleti gereksiz buluyorlar. Telefonla karşılaştırıyorlar. Ve i-pad girip youtube’dan müzik dinlemek onlara çok daha kolay geliyor. Diğer soru mesela 6. şarkıya nasıl ulaşırsınız? Tabi ki buda çok zaman alıcı ve zor geliyor. Ve karmaşık geliyor. Ve tabiî ki içine çok az şarkı sığması onlar için inanılmaz. Sunucu 1979 yılında en popüler müzik aleti olduğunu ve 1979 yılında 200$ dan satışa sunulduğunu söylüyor. Bazıları çok buluyor bazıları i-pade göre ucuz. Walkman ile koşanlar olduğunu söyleyen sunucuya inanamıyorlar. Ve hepsi bugünün teknolojisini seçiyor tercih ediyor doğal olarak. Gelecek çok hızlı gelecek ve daha neler neler olacak . Gelecek kuşaklar bir gün i pad ile dalga geçecek. O zaman kim bilir neler çıkacak. Merakla bekliyoruz.

Yaralandığım Bazı Kaynaklar;

ntvmsnbc

radikal

hurriyet

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir