Pasaport Fotoğraflarında Neden Gülmeyiz?

, , , Permalink

Biyometrik fotoğraf bir vesikalık fotoğraf türüdür. Standartları ICAO yanş Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından belirlenmiş olan ve dijital olarak kayıt altına alınan vesikalık fotoğraflardır. Eğer çok sık seyahat ediyorsanız ve vize gereken ülkelere gitmeniz gerekiyorsa ya da yeni bir pasaport alacaksanız mutlaka o sıkıcı biyometrik fotoğraf çekimlerine katılmışsınızdır. Omuzlar dik lütfen, kafanızı çok az aşağıya, bir tık sağa bakalım, gözlüğü çıkartıyoruz, biraz daha dik, çok oldu, biraz gülümseme, ama çok oldu, çok sert baktınız, çok güldünüz, gözlerinizi çok kıstınız vs. böyle uzayıp giden bir liste…
Açıkçası zaman zaman çok sıkıldığım bir durum bu biyometrik fotoğraf işi. Sanırım çok fotojenik değilim:)
Önceden yanlış hatırlamıyorsam fotoğraflarda gülümsemek serbestti ve gözlük ile pasaport fotoğrafı çektirebiliyorduk…
Geçenlerde gittiğim vize başvurusunda son çektirdiğim fotoğrafın güncel olmadığını söyledi vize görevlisi ama aslında sadece 2 gün önce çekilmiştim. Gerçekten bir önceki vizemi kontrol ettik beraber ve fotoğraflar birebir aynı, o an görevliye hak verdim ama nasıl oldu bilmiyorum. Belki aynı bakışlar, aynı t-shirt, aynı ifade, aynı traşlı saç vs. Sonra tekrar fotoğraf çektirdim. Tabi ki gülmek yasak.

Peki neden vize ve pasaport fotoğraflarından gülmeyiz?


Önceden pasaport fotoğraflarında insanlar istedikleri her şeyi yapıyorlardı. Ama 11 Eylül saldırılarının ardından ülkeler sıkı güvenlik önlemleri almaya başladılar. Tamam saçın ile yüzünü kapatma, gözlük takma bunları anladık ama neden gülemiyoruz?
Biraz araştırma içerisine girdim ve nedeni bulmaya çalıştım.
Görünüşe göre, kullanılan yeni biyometrik teknolojinin pasaport ve havaalanlarında yapılması gerekiyor. Gördüğünüz fotoğrafa göre, pasaportunuz hakkında biyometrik bilgiler içeren bir çip bulunuyor. Bu, gözler arasındaki mesafeyi, ağzınızın genişliğini, burnun çenenize olan mesafesini vb. içerir. Tüm bu özellikler toplanır, analiz edilir ve kişiselleştirilmiş bir kimlik haritasına dönüştürülür. Bunun düzgün çalışması için, tüm ölçümler açık olmalı ve bu yüzden onları gizleyen her şey yasaktır. Bu, gözlük takmak, gülümsemek veya yüzün bir kısmını kaplayan saçları içerir, çünkü bunların hepsi, kullanılan algoritmaların etkinliğini azaltacaktır.
Bir havalimanının e-kapısından geçtiğinizde, vizenizi tarayan ve bir biyometrik bilgi haritası yapan kameraya bakmalısınız. Eğer bu harita pasaportunuzdaki biyometrik harita ile aynı (veya yakın olan) ise, geçiş tamamdır. Yoksa, gerçek, canlı bir havalimanı yetkilisi tarafından geçmeniz gerekecek.

Pasaport başvurusu yapmak için tıklayın

Şimdi neden pasaport fotoğraflarında gülümsemediğimizi biliyorsunuz. Bir daha ki sefere pasaport kontrolünden geçerken bu işe yaramaz ama merak ettiğimiz bu bilgiyi hatırlamanız dileğiyle…

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir