Stream Dünyanın En İyi Müzik Gelir Kaynağı Oldu

, , Permalink

IFPI Global Müzik Raporuna göre müzik gelirleri içerisinde en çok gelir sağlanan kaynak stream oldu. IFPI tafafından yayınlanan 2018 Global Müzik Raporuna göre; 15 yıllık gelir düşünün ardından üst üste 3. kez müzik sektörü büyüyerek gelirlerini arttırmış durumda.

En son rapora göre;  2017 yılında müzik satışlarında % 8,1 artışla 17.3 milyar dolarlık gelir elde edilmiş durumda.

Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu (IFPI) raporunda ilk kez en büyük payı stream almış durumda, 2017 yılında  6.6 milyar dolarlık gelir elde edildi.. Şu anda 173 milyon kişi, stream servislerini kullanıyor. Bunların 64 milyonu  servislere abone. Reklam destekli dinleyiciler  ile birlikte toplam küresel kitlesi 272 milyona çıkmış durumda.

Fiziksel satışlar %5.4 gerilemiş durumda ve 2017 yılında 5.2 milyar dolar gelir elde edildi.

İndirme gelirleride %20.5 azalmış durumda elde edilen gelir 2.8 milyar dolar. Artık çok fazla download yapmıyoruz.

IFPI daha önceki yıllarda içeriklerin kullanıcılar tarafından oluşturulduğu Youtube gibi platformların yeteri kadar gelir aktarmadığı konusunda eleştirilerini yapıyordu ve bu rapor ile bir kez daha bunu perçinlemiş oldu. Müzik endüstrisine daha fazla para ödemeleri konusunda bir eleştirileri var. IFPI önderliğinde ve bu rapor ile birlikte gelirlerin artırılması konusu yeniden gündeme gelebilir.

IFPI CEO’su Frances Moore yaptığı açıklamalarla müzik sektörünün bugüne kadar kendi çabalarıyla çok şey yaptığını ifade etti. Sistemde yapısal bir bozukluk olduğunu savunan Moore bunun        değişmesi yönünde fikir belirtiyor. Youtube ve benzeri servislerin toplam geliri 856 milyon dolar. Milyarlarca dolarlık gelir ile bu 856 milyon dolarlık geliri karşılaştıran Moore bu yapısal kusuru gözler önüne serdiklerini düşünüyor. Ve bununla ilgili müzik endütrisinin her zaman bir çabasının olması gerektiği görüşünde.

Endüstrinin olumlu yönde bir iyileşme  var ama yarışın kazanılmasından çok uzak olduğu açık. ”Moore şöyle açıklıyor:“ Plak şirketlerinin, sektörü tekrar istikrarlı bir hale sokma çabaları devam ediyor ve bu nedenle, bizler sektörün arasındaki uçurumu düzeltmek için kampanyamıza devam ediyoruz. Bu, sadece müziğin günümüz küresel pazarında gelişmesi için değil, gelecekte bunu gerçekleştirmesi için doğru ve adil bir çevre yaratmak için şart şeklinde konuştu. Plak şirketleri, sadece sanatçılar için değil, dünyanın dört bir yanındaki müzik tutkunları için, deneyimi zenginleştiren dijital inovasyonların devamı ile yatırımlarını artırarak sektörün büyümesini desteklemek için çalışıyorlar.

Kaynak: www.ifpi.org

 

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir