TuneIn Satılıyor Mu?

, , Permalink

Çevrimiçi radyo servisi olan TuneIn şirketin olası bir satışı durumunda stratejik seçenekleri değerlendirmesine yardımcı olmak adına danışmanlık şirketi LionTree Advisors LLC ile  anlaşma yaptı.

Şirket şuanda pazarlama açısından daha fazla radyo istasyonunu servise katıp katmaması konusunda tartışıyor.

Bloomberg’te yer alan habere göre şirketin geçen seneki değeri 500 Milyon $’dı. Ama alınan bilgilere göre şirket bu değerin altına da şirketi satmaya hazır.
Şirketin Ceo’su John Donham konuşmak için çok erken olduğunu söylüyor. Seçeneklerde biri devam edebilecekleri kadar devam edebilmek, tabi başka seçenekler olduğunuda söylüyor.

TuneIn aslına bakarsanız oldukça sevdiğim servislerden biri dünya üzerinde yüzlerce radyo istasyonuna sadece bir uygulama ile ulaşmak oldukça güzel.
İnternet üzerinden onlarca farklı radyo istasyonunu dinlemenin özgür bir yolu olarak kurulan TuneIn, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca canlı spor yayınları ve reklamsız müzik istasyonları içeren ücretli bir hizmet kurdu. TuneIn, 10 milyondan fazla abone kaydetti. Donham bunun, en büyük iki ücretli çevrimiçi ses hizmetinin, Spotify ve Apple Music’in büyüklüğünün bir kısmını oluşturduğunu söyledi.

Çevrimiçi ses tüketimi son on yılda patlama yaptı – podcastlerden müziğe, canlı spor yayınlarından – çok daha fazlasına ama az sayıda hizmet sağlayıcı para kazanıyor. Donham, TuneIn’ın henüz kârlı olmadığını, ancak karlılığın uzak olmadığını söylüyor. Ve ekliyor; altı yıl içinde dört kez para kazanan 16 yaşındaki girişim, herhangi bir ek sermaye olmaksızın karlılığa giden bir yol bulmaya çalışabilir.

TuneIn, Pandora gibi en iyi çevrimiçi radyo hizmeti vererek kendisine bir niş oluşturmuştur. Öncelikle bir müzik servisi olan Pandora’nın aksine, TuneIn ayrıca spor yayınları ve haberleri de sunmaktadır. Servis, onbinlerce radyo istasyonu ve milyonlarca podcast’i ücretsiz olarak yayınlamaktadır…

Ancak abonelik bazlı ses servislerine akan para, reklam destekli internet radyosunun pazarınının yanında devede kulak kalıyor. Spotify örnek alınacak olurnursa. Kullanıcılarının çoğunluğu ücretsiz olsa da, satışlarının yüzde 90’ından fazlası premium müzik aboneliğinden üretiyor.

Sirius Modeli

Bu nedenle, TuneIn son birkaç yıldır, yüzlerce kanalın aboneliğini talep eden uydu radyo lideri Sirius XM ‘den sonra modellenen bir abonelik hizmeti oluşturdu.

Uydu radyo için iş modeli, bir çevrimiçi müzik servisinden daha kârlıdır. Spotify, yeni bir müşteriyi her kaydettiğinde telif haklarını hak sahiplerine yinede ödemesi gerekirken, uydu radyo şirketleri, çoğu hakları için sabit bir ücret öderler.

TuneIn milyonlarca aboneye imza attığı sürece para kazanabilir. Ancak bu müşterileri özel içerikler sunmak külfetli gözükmektedir. TuneIn, Ulusal Futbol Ligi, Ulusal Basketbol Birliği ve Major League Baseball’dan canlı maçlar sunma hakları için milyonlarca dolar ödedi. Şirket ayrıca sesli kitaplar ekledi ve kendi şovlarını yapmaya başladı.
Buna rağmen sadece bazı programlar başarılı oldu.

TuneIn sesli kitaplar hizmetini Ocak ayında hizmet dışı bıraktı çünkü kârlı olmadılar. Müşterilere kitap başına ödeme yapan Amazon.com aksine, TuneIn, müşterilere aylık 9,99 $ ödemeleri koşuluyla, istedikleri sayıda kitap dinlemelerine izin verdi.

Canlı maçlar popülerdi ve şirket geçtiğimiz günlerde NFL ile olan anlaşmasını yeniledi. Donham, TuneIn’un satışlarının yaklaşık yüzde 50’sini aboneliklerden aldığını söylüyor.

Donham, “Her şeyin mükemmel olduğu bir tablo size sunamam diyerek ekliyor; bundan 4 ila 6 yıl sonra sadece canlı yayınlarda lider olduğumuz bir konum istemiyoruz diyor.

Görünen önümüzdeki yıllarda müzik servisleri kar edemedikleri için birçok satış ile karşılaşacağız. Gerek telif sorunları gerek abonelik sistemlerinin benimsenmemiş olması ve Youtube gibi dev bir video platformunun etkisi ve diğer etkenler bunun kaçınılmaz olacağını söylüyor. Radyoların durumu ne olur ona girmiyorum bile:)

Kaynak:Bloomberg.com

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir