Türkiye’de 2019 Podcast İçin Fırsat Olabilir

Podcast özellikle bu 2019 yılı itibariyle çok daha fazla duyacağımız bir kelime olacak. Gelişen dünya ile birlikte farklı arayışlar ve daha çok kişisel içerik isteği podcastleri daha cazip hale getirecek. Kolay ulaşılabilir olması, tekrar edilebilir olması, internet olmadan da dinlenebiliyor olması, stream sitelerinin çoğalması, içerik üretiminde fazla maliyet gerektirmemesi en büyük avantajları. Özellikle merak ettiğiniz bir konu hakkında farklı içeriklere kolayca ulaşma şansını buluyorsunuz. Zaman kavramının en büyük sorun olduğu büyük metropollerde toplu taşımada, araç içerisinde yada yatmadan önce çok fazla tercih ediliyor.

İlerleyen yıllarda otonom araçların çoğalması ile birlikte araç içerisinde, zaman nasıl geçirilir? sorusu çok fazla gündemde olacak ve podcastler işte o zaman radyoya alternatif olarak çok fazla karşımıza çıkacak. Spotify gibi sadece müzik işi ile yola devam eden şirketler son yıllarda podcast satın almaları gerçekleştiriyor. Bunu iyi bir şekilde düşünmek lazım! Radyoyu zaten yavaş yavaş bitiren Spotify, Youtube gibi şirketler bu işe girdiklerine göre içerik anlamında radyodan bir farkı kalmayacak. Her zaman söylüyorum Spotify radyoyu kendine rakip olarak görüyor! Ama radyo henüz bunun farkına varmış değil. Ama zaman ilerledikçe bunun farkına varacaklar ve o zaman iş işten geçmiş olacak. Dünya artık radyoları çok farklı bir şekilde takip ediyor. İçeriklere farklı mecralardan ulaşıyor. Podcast onlardan  sadece bir tanesi. Podcast kavramı aslında çok uzun yıllardır varolmasına rağmen neden son 2-3 yıldır çok daha fazla karşımıza çıktı? Türkiye özelinde soruyorum bu soruyu. Bu sorunun cevabını aslında yazının başında vermiştim. Daha farklı içerik istediği.

Çok Farklı İçerikler Sunuyor

Podcast gazete ve dergilerde yazılmayanları, televizyon ve radyo istasyonlarında konuşulmayanları rahatça konuşuyor. Henüz yasal boşlukların olduğu kesin ama medya içerisinde kendine çok fazla yer bulamayanlar kendilerine farklı bir alternatif yaratmış durumdalar. Bunu sadece siyasi algılamayın lütfen. Bir diğer konu ise artık hepimiz birer medya şirketi haline gelmiş durumdayız.

Artık Hepimiz Medya Şirketiyiz

Kendi videolarımızı çekiyor, bloglarda yazılarımızı yayınlıyor, sosyal medya üzerinden yorumlarda bulunuyor ve podcastler sayesinde kendi düşüncelerimizi özgürce paylaşabiliyoruz. Bunları yaparken hepimiz tek bir kanala muhtaç olarak bunu yapmıyoruz. İnternet sayesinde herkese ulaştırabiliyoruz. Yani dijital sayesinde. Sanırım olayın güzelliği bunda.

2019 yılı başında bu yılın radyo sektörü açısından neler getireceği konusunda bir yazı yazmıştım. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Yine tekrar ediyorum. Hala medya tüketiminin küçük bir parçası, ancak yavaş yavaş büyümeye devam edecek. Özellikle 2018 yılı podcast için Türkiye’de güzel bir yıl oldu. 2019 yılında hem Türkiye’de hemde dünyada ilerlemeye devam edecek. Ama maalesef radyoya güle güle diyoruz…

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir