Yapay Zeka Radyo Programcılığını Yok Eder Mi?

Yapay zeka haberleri günden güne artmaya devam ediyor. Her gün yeni bir haber ile karşılaşıyoruz. Birçoğu gerçekten çok ilginç ve şaşırtıcı derecede insan hayatını doğrudan etkileyen cinsten. Umarım yıllar içerisinde bu yapay zeka dediğimiz şey tehlikeleri ile değil, insanlık için sağladığı fayda ile karşımızda olur, tek dileğim bu!

Webrazzi‘den Seda Gezer Şahiner’in haberine göre; bilişsel psikoloji, bilgisayar bilimi ve mühendislik gibi farklı bilim dallarının bir karışımı olan “yapay zeka”, konu eğitim olduğunda da artık en ilgi çekici bölümlerden biri haline gelebiliyor.

Bu konuda ise üniversiteler farklı bütçelerde meraklılarına konuya yönelik kurslar ve seminerler veriyorlar. ABD’de bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi ise bir ilke imza atararak Yapay Zeka‘ya (AI) yönelik lisans düzeyinde bir bölüm açtığını duyurdu.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında ülkemizde gerçekleşen Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018‘de sahne alan Profesör Stuart J. Russell, bu önemli teknolojik gelişme konusunda önemli açıklamalarda bulunmuştu. Konuşmasında yapay zekanın insanları nasıl daha iyi insan yapacağına dair öngörülerini paylaşan Russell, hedefleri optimize etmenin öneminden bahsetmişti. Stuart J. Russell’a göre; Yapay zeka daha iyi insanlar olmamızı sağlayacak.

Teknoloji devi Google‘da 2015’ten beri CEO’luk görevini üstlenen Sundar Pichai’ye göre yapay zeka (AI) şu anda insanlığın üzerinde çalıştığı en derin konulardan biri ve ateşi ya da elektriği bulmaktan daha önemli.

Yapay Zeka bir çok sektörü etkileyecek

Bill Gates ise; yapay zekanın iş kollarına yayılmasıyla birlikte bir takım zorlukların yaşanacağını ifade ediyor:

Önümüzdeki 20 yılda geçmiştekinden daha hızlı bir değişim oranı olacağı için bir takım zorluklar yaşanacak.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates bu teknolojinin bir çok insanın işini elinden alacağını düşünüyor. Ancak Gates birçok kişinin aksine bu durumu iyi bir şey olarak değerlendiriyor.

Bir yandan bu açıklamalar yapılırken bir yandan da özellikle medyayı ve medya sektörünü yakından ilgilendiren yapay zeka gelişmeleri oluyor. Ve özellikle radyo içinde radyo dünyası içerisinde yapay zeka nasıl bir yer bulacak bu benim en çok merak ettiğim konulardan biri.

Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl yapay zeka televizyon sektörüne hızlı bir şekilde girmişti. Çin resmi haber ajansı Şinhua, teknoloji devi Sogou ile birlikte “yapay zeka spikeri” geliştirdi.

Gerçekleri model alınarak geliştirilen yapay zeka spikerleri, Çin’deki Dünya İnternet Konferansı’nda tanıtıldı.

Gelelim geçen günlerde ajanslara düşen habere; Çin tarafından geliştirilen dünyanın ilk yapay zekalı erkek haber sunucusunun ardından, yapay zekalı ilk kadın sunucusu da haber sunmaya başladı. Şinhua Haber Ajansı tarafından tanıtılan dünyanın yapay zekalı ilk kadın haber sunucusu, ajansın mevcut erkek yapay zeka sunucularıyla Çin’de önümüzdeki dönem düzenlenecek bir dizi siyasi toplantıda bir araya gelecek. Şimdi gözlerinizi kapatın ve dinleyin. Sunum Çince olunca çok fazla anlaşılamıyor ama bence çok fazla bir fark yok. Yani radyo önümüzdeki günlerde yapay zekayı kullanırsa neler olur? Yani program sunanlar, müzik direktörleri, yayın yönetmeni, reklam departmanı vs. Çok uzak bir durum değil… Bence olabilir. Çünkü sesler insan sesine çok yakın ve duyguyu gayet güzel verebiliyor.

Peki bu spikerleri gerçeğinden ayırmak mümkün mü? İşte siz bakın…

Teknoloji geliştikçe insan kavramı radyodan yavaş yavaş uzaklaşıyor. Bunu artık çok fazla görebiliyoruz. Gelişen otomasyon sistemleri, dijital yenilikler ve farklı radyo türleri ve müziğin ön planda olduğu radyo istasyonları artık insan gücü konusunda kafamda soru işaretlerini çoğaltıyor. Gelişen dijital dünya içinde çok fazla kendine yer bulamayıp mali açıdan da hemen hemen her ülkede zorluklar yaşayan radyo, ilerleyen yıllarda yapay zekanın gelmesiyle birlikte biraz rahatlayabilir ama radyo programcılarına ihtiyaç olur mu? Bu zor gözküyor. Gelecek 20 yıl içerisinde robotlaşma veya yapay zeka yazılımları sayesinde tam otomasyon tehdidi altında olduğu düşünülen ilk 10 meslek arasında kasiyerlik, şoförlük, muhasebecilik, modellik, hakemlik, banka memurluğu, resepsiyonistlik, hapishane gardiyanlığı, aşçılık ve doktorluk bulunuyor. Uzmanlar doktorlukla birlikte cerrahi operatörlüğün de robotlara geçmesine kesin gözüyle bakıyor.

Yapay Zeka meslekleri ele geçiriyor!

Bu mesleklerdeki kısmi otomasyonlar şimdiden görülmeye başlandı. Örneğin;

  • Amazon’un fiziki mağazaları yapay zeka yazılımları sayesinde tamamen kasiyersiz çalışıyor.
  • Elektrikli araçlar kendi kendini sürebiliyor.
  • Dünya Kupası maçlarında hakemler yazılımların desteğine daha sık başvuruyor.
  • Banka şubeleri azalırken bankamatiklerin sayısı ve internet bankacılığının kullanımı artıyor.
  • Japonya’da birçok otelde resepsiyonistlerin yerini robotlar aldı.

Yapay Zekanın özellikle müzik alanında da kullanıldığını biliyoruz. Spotify’ın yapay zekâ desteğiyle sürekli olarak güncellediği tavsiye motoru, artık kullanıcıların karşısına çıkan şarkıları çok daha iyi analiz ediyor. Elbette durum böyle olunca daha iyi önerilerle karşılaşan kullanıcılar kişiselleştirilebilen çalma listelerini de daha fazla kullanıyor.

Yapay Zekadan Radyo Yayıncısı Olur Mu?

Az önce saydığım listeye radyo programcılığı da mutlaka eklenmeli…Çünkü gelecekte yayınları yapay zeka yapacak ve anonsları yapay zekadan dinleyeceğiz. Müzik otomasyonları zaten uzun zamandır radyo sektöründe ve bir sonraki adım yayıncılar ve reklamcılar olacak ve bu kaçınılmaz gözüküyor. Sadece müzik yayını yapan radyo istasyonlarında genelde kısa anonslar yapılır. Bu kısa anonslarında içerikleri çoğu zaman aynıdır. Çünkü çoğu zaman müzik haber, müzik bilgi yada radyo ile ilgili içeriklerden bahsedilir. Bu kısa içerikleri yapay zeka sayesinde sunmak çok zor değil.

Radyoların online yayınları sayesinde anlık beğenileride takip etmek çok kolay olacak. Ben bir radyo patronu olsam bu tarz yayınlar yapan bir radyom olsa tamamen yapay zeka yayınlarına dönerim. Zaten sadece müzik ağırlıklı yaşamayan bir yayın yapıyorsanız bu çok maliyetleri azaltan bir durum olurdu. Yaşayan yayınlar yine devam etsin. Ama sadece müzik yayını yapılacağına yapay zeka djler yine konuşsun. En azından belli saatlerde. Yapay Zeka sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bir şey değil artık. Hele hele sesli komut sistemlerinin bu kadar geliştiği bir dönemde radyo yayıncılarının bunu kullanması kaçınılmaz olacak. Bazen insan sesinden bile daha iyi içerikler sunabilecek duruma gelecekler bunu göreceğiz. Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce yapay zeka radyo programcılığını yok edecek mi?

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir