Çalışırken Müzik Dinlemek

, , , Permalink

Çok uzun yılar önce öğrecilik hayatımda ders çalışırken vazgeçemediğim iki şey vardı. Bir tanesi çay içmek diğeri ise müzik dinlemekti. Çoğu insan aynı anda aynı işi yapamaz. Aslına bakarsanız hem müzik dinleyip hem ders çalışmak ve bir şeylere konsatre olmak herkese uyan bir şey değil. Ama öğrencilik kariyerim boyunca ben hep öyle yaptım. Hala bir kitap okurken alt fonda bir müziğin açık olması beni çok fazla rahatsız etmiyor. Ama beni istisnalara koyabilirsiniz çünkü benim zaten mesleğim bu…

Şimdi soruları soralım;

  • Çalışırken Müzik Dinlemek Dikkatimizi Dağıtır mı?
  • Müzik Dinleyerek Ders Çalışmak Gerçekten Verimli mi?
  • Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Zararlı Olur Mu?

Soruları çoğaltabiliriz… Yıllar önce 12-13 yıl olmuştur. Amerika’da ilginç bir tespitim olmuştu. Bir bankaya bir işim için girdiğimde içeride müzik çaldığını fark ettim. Önce anlayamadım banka ve içeride yüksek denilebilecek seste çalan radyo. Aslında bu çok hoşuma gitti ve hemen bizim Türkiye’deki bankalar aklıma geldi. Gerçi bankaya gitmeyeli kaç yıl oldu hatırlamıyorum. Her şey internet üzerinden gidiyor artık. İnternette Youtube üzerinde yada Spotfiy’de ‘çalışırken hangi şarkılar dinlenmeli’ diye playlistlere çok fazla rastladım. Demek ki çalışırken müzik dinlemek çok fazla ilgi duyulan bir durumki bu yüzden böyle playlistler oluşturulmuş. Ama görülüyor ki her müzik dinlenmiyor. Yani kişiden kişiye değişir ama her müzik aynı etkiyi bırakmıyor. Peki hangi müzikleri dinlemeli?

Klasik müzik dinlemek sizi daha başarılı yapar.

Max Baker tarafından hazırlanan ve daha önce İngiliz Independent gazetesinin dijital platformunda yer alan bir yazıyı göre;
Müzik dinlemenin, idrak performansıyla bağdaştırılmasının en ünlü nedeni olan “klasik müzik dinlemek sizi daha başarılı yapar.” teorisinin ismi “Mozart Etkisi”dir. Araştırma Mozart ile ‘mekân-zamansal mantık’ veya temelde ‘neyi, nereye sığdırmayı bilmek’ ile olan bağlantının üzerine odaklanmıştır. Ana fikir, müziğin –özellikle klasik müziğin– mozarteffect.com gibi varsayımsal “beyni şarj etme” olgusunun üzerine tasarlanmış siteler ile sınav sonuçlarının yükseltebilindiğine göğüs germektedir.

Çalışırken müzik dinlemek beynin yapısını değiştirebiliyor

2012’de yapılmış bir araştırma müziğin iş başındayken bilgiyi kategorilendirme ve hafızada tutma becerisini engellediğini savunuyor. Daha yeni başka araştırmalar ise farklı sonuçlara erişmiş durumda. Yani iş yerinde doğru müziğin verimi artırdığı iddia edlmekte.
ABD’deki Miami Üniversitesi’nde bu konuda çalışmalar yapan müzik eğitimi ve terapisi profesörü Teresa Lesiuk, müziğin iş verimini artırdığı yönünde bulgulara sahip olduklarını aktarmakta. Lesiuk insanların sevdikleri müzikler eşliğinde çalıştıklarında, yüzde 90 oranla daha fazla pozitif deneyim edindiklerini saptadıklarını ifade ediyor. Sevilen bir şarkıyı dinlemenin insanları sakinleştirdiği, ortamı yumuşattığı ve ruh halini olumlu deneyimleri alacak şekilde düzenlediği düşünülmekte.

Çalışırken müzik dinlemek yaratıcılığı kısıtlıyor

Arkadaşlarınıza yaratıcı işler yaparken müzik dinlemenin performanslarını nasıl etkilediğini sorsanız hem olumlu hem de olumsuz etkilere dair yanıtlar almanız mümkün. Bende öyle yaptım ofis çalışanlarına sordum. Farklı cevaplar aldım. Araştırmacılar bu durumu test etmek için bir deney hazırladı. Deneyde katılımcılara bazı kelimeler arasındaki ilişkiyi bulmaları söylendi. Bu görevi gerçekleştirirken müzik dinleyen katılımcıların daha düşük performans gösterdiği, ortam sesi dinleyen katılımcılarda ise ciddi bir etkiye rastlanmadığı ifade edildi. Deneyde katılımcılara el, laptop ve pazar gibi üç kelime verildi. Bu örnekte bu üç kelimeyi birleştiren kelime olarak çanta kelimesinin bulunması gerekiyor. Ortak kelimeyi bulmaya çalışan katılımcılar önce bu işlemi tamamen sessiz bir ortamda gerçekleştirdi. Ana dili İngilizce olan katılımcılara önce İspanyolca sözlü daha sonra İngilizce sözlü ve son olarak enstrümantal şarkılar dinletildi. Daha sonra katılımcılar aynı görevi bir de kütüphane ortamı sesi dinleyerek gerçekleştirdi.

Sonuç olarak durum karışık gerçekten. Bir taraf olumlu etkileri olabileceğini söylerken bir taraf olumsuz etkileri olabileceğini söylüyor. Ben kendi adıma çalışırken olmalı diye düşünenlerdenim. Siz ne düşüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir