Dünya Dijitalleşirken Neden Plak ve Pikap Satışları Artıyor?

, , Permalink

Plak ve pikap yeni neslin aslında çokta uzak olduğu iki şey. Yani ilk etapta böyle gözüküyor. Ama gerçek böyle mi? Gerçekten günümüz dijital dünyasında gençler yada müzik tutkunları, müziği dijital ortamda mı tüketiyor? Gerçek böyle değil yani artık yavaş yavaş bu klişe değişiyor.

Amerika’da plak satışları 2017 yılında tüm fiziksel satışların %14’nü oluşturdu. Beatles’ın “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” en çok satan plak oldu. Tabi bu rakamlar Amerika için geçerli. Bir kez daha Nielsen tarafından hazırlanan raporda 2017 yılında plak satışları Amerika’da rekor kırdı ve bir önceki yıla göre %9 artış gösterip 14.32 milyona ulaştı.

Plaklar, md, cd, mp3 derken online çevrim içi ve çevrim dışı müzik servisleri, krallığı almış durumda ve çok uygun fiyatlara abonelik sistemi ile şarkılara ulaşma şansını veriyor bizlere.

Peki o zaman neden plaklar tercih ediliyor?

1800’lü yıllardan bu yana var olmaya devam eden plaklar, içinde bulunduğumuz retro akımıyla birlikte yeniden popüler olmuş gözüküyor.

İngiltere’de 2017 yılında durum farklı değildi. Satışlar 1991 yılından bu yana BPI raporuna göre en yüksek seviyeye ulaştı. Plak tüketilen tüm müzikler içinde %3’ü oluşturuyor.

 Amerika Plak Satışları Grafiği

Kaynak: www.statista.com

İstatistikler ve satışlar bu şekilde, sizce bir çelişki yok mu? Dünya dijitalleşirken neden plak ve pikap satışları artıyor? Gençler yada geçmişe özlem duyanlar neden plağa geri döndü? Plak müzik tutkunları için ne ifade ediyor… Bu soruların hepsini içinde barındıran ‘Dünya dijitalleşirken neden plak ve pikap satışları artıyor?’ sorusunu profesyonellere sordum.

Dünya dijitalleşirken neden plak ve pikap satışları artıyor?

Plak bir yaşam biçimidir!

Çok güzel bir soru…Yeni bir deneyim olarak görüyorum. Farklı bir sound ve bu bir keyif. Keyfi artıran soundun ta kendisi! Müziği ortaya çıkaran ekibin sanatsal açıdan neler ortaya koyduğunu deneyimleyerek sanatsal vizyona katkıda bulunmanın en güzel yolu plak. Plağı takıp hiçbir parça atlamadan oturup dinlemek oldukça güzel. Bu bir yaşam biçimi…

Dj LLP / Romanya

Plak, estetik anlamda ve ses kalitesi olarak müziğin dinlenebileceği en güzel formatlardan biri! Nostaljik bir tarafı da var. Müziğe fiziksel anlamda para harcamamış yeni neslin özellikle son yıllarda fazlasıyla ilgisini çekmeye başladı. Fiziksel satışın artmasıyla müzik endüstrisi plak dışında kaset de basmaya başladılar.

Tan ATALAR / DJ Prodüktör / Türkiye

Bu dijitalleşmeden dolayı müzik tutkunları arasında elle tutulan bir materyal ihtiyacı doğdu. Elle tutalan bir albüm alma isteği ön planda oldu. Müzik tutkunları albümü eline alıp künyesini incelemek, eline alıp dokunmak, kokusunu almak onu kendi alıp cihazına koyup çalma istediğini hissetti. Doğal olarak kasetler piyasadan kalktığı için şuanda sadece cd olduğu için, cd yerine daha iyi bir ses kalitesi olduğu için ve son dönemde bir geçmişe özlem ve bir nostalji yaşamak adına; hem de analog ses kalitesini alabilmek için plaklara yönelme oldu.

Aynı zamanda müzik tutkunlarının koleksiyon yapma ihtiyacı trend haline gelmeye başladı.

Onları dizmek, incelemek, arşivi çoğaltmak ve göz önünde olması plak sevenlere keyif veriyor. Son olarak plaktaki ses kalitesinin daha iyi olduğu yeni nesil tarafından da bilindiği için buda plak satışlarını arttırmaya başladı. Orta yaş tekrar eski günlerini yaşıyor, yeni nesilde sona ermiş bir teknolojiyi kullanarak o yılları yeniden yaşamak istiyor.

Fatih USLU / Müzik Direktörü / Türkiye

Plak daha candır!

Bence plak satışlarındaki en önemli etkenin, eskiye hasret kalanların, bundan 40-50 sene önce bu teknolojiyi yaşayabilmek ve kullanabilmek için çekilen eziyetin, aylarca para biriktirilip çıkan bir albüme zar zor erişebilmenin, bakımı en zor medya biçimi olan plağı koruyup kollayabilenlerin ilk göz ağrısı olduğu için bu kadar rağbet gördüğünü düşünüyorum. Ben milenyum genciyim o dönemleri kaçırdım ama anlatılanlardan duyduğum kadarıyla bu düşünceye varıyorum. Şu an bir albüme erişmek bir tıka bakıyor. CD geldiğinde bu işin bozulacağı belliydi zaten. CD kötüdür demiyorum, orjinal yine arşivlenebilir somut bir şey var fakat korsan yayılma biçimi çok çok hızlıydı.

CD’nin korkulu rüyası flash diskler geldi ve iş ışık hızına ulaştı neredeyse. İnterneti kötüleyeceğimi düşünüyorsanız hayır çünkü bu işi yavaş yavaş tersine çevirmeye başladı. Bu sanal da olsa güzel bir şey. Albüm satın almak o kadar kolaylaştı ki herkesin müzik kültürüne bakış açısı değişti, neredeyse aynı gün içinde elimize ulaşmaya başlayınca eskiye oranla korsan albüm sitelerini çoook az görür olduk somut birşeye sahip olmanın tadına baktık o yüzden, müzik candır!

Plak daha candır!

Plağın yayılması üreticilere de ayrı bir yol açtı tabii pikap, yeni adıyla turntable üretimleri arttı tasarım odaklı ilgi çekici ve pahalı pikaplar peydah oldu birden.

Bu oyuna gelmeyin derim bence çünkü eski bir pikabı araştırırsanız illaki bulursunuz örneğin bit pazarı dediğimiz yerlerde çok ucuza bulmanız mümkün. İçinizde vintage ruhu yoksa zaten plak işine hiiç bulaşmayın derim. Diyeceksiniz ki plaklar da çok pahalı. Evet pahalılar ve öyle olmaları iyi yeniden doğup kısa sürede ölmesin diye ve bence biraz da aldığımız ürünün gerçekten kuruşu kuruşuna değdiğini kavramamız gerektiği için olabilir. Son olarak, müziğe her zaman bütçe ayırın çünkü inanın size sigara vb.den daha çok şey kattığı kesin. 😉

Serhat ERDUĞ / Prodüktör / Türkiye

Şu bir gerçek; teknoloji geliştikçe insan ve duygu faktörü aynı oranda gerilemekte. Dj’lik ve prodüktörlük özellikle son 10 yıldır popüler meslek grupları sınıfında. Ve bu mesleğin en iyileri ses ve kayıt teknolojileri konusunda takıntılı insanlar. Kayıt + plak + pikap teknolojisi canlı müziği ilk en iyi aktarabilen teknolojiydi. Sonrasında kaset, cd, dvd, mp3 VS bilgisayar formatlı teknikler maalesef bir arayıştan öteye gidemedi. Belkide bir rastlantı bir tesadüftü plak teknolojisi. Kim bilir yine bir tesadüf olur da böyle bir keşif yapılır. O zamana kadar canlı müziğin en geniş ve doğal frekanslarını plaklardan dinleyeceğiz.

Dj Festo / Dj Prodüktör / Türkiye

İnsanların bir yanı hep eskiye özlem duyuyor ve her geçen gün sanallaşan, verilere çevrilen şeyler yerine elle tutulur nesneler istiyor.. Polaroid fotoğraf makinesi satışlarının patlaması gibi…

K-Billy / Dj Prodüktör / Türkiye

Bence her şey tutkuyla ilgili

Güzel soru 🙂 Bence her şey tutkuyla ilgili. Pikap almanın tek sebebi şarkıları orijinal kaydından dinleme isteği. Sesi daha doğal kaydı ile duymak. Dijital ortamda plağın verdiği keyfi bulamıyorum. Pikap almamın sebebi retro müzik ve bunu sadece plaklarda hissedebiliyorum bu yüzden plak ve pikap almayı tercih ediyorum.

Chris Trace / Prodüktör /Romanya

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir